Kysy Kotipizza-yrittäjältä!

Terveisiä Rukalta Kotipizzan vuosittaisilta Talvipäiviltä. Käynnissä on jo kolmas päivä tiivistä yhdessäoloa Kotipizzan tiimin sekä ennen kaikkea reilun kahdensadan Kotipizza-yrittäjän kanssa.

Rukalla on puhuttu paljon asiaa, mutta on täällä ehditty pitää yhdessä hauskaakin. Katso vaikka!

1601198_10152065978093367_8191860002258610502_n

Uskomatonta kyllä, tuo kuva otettiin eilen, samana päivänä kun Helsingin Sanomat julkaisi jutun, jonka mukaan Kotipizza-yrittäjien franchising-sopimukset ovat yrittäjille kovin epäreiluja. Ketju määrää ja laskuttaa niin poskettomia rojalteja, että yrittäjien on vaikea hankkia itselleen kohtuullisia tuloja.

Hesarin juttu oli kovin yksipuolinen, vaikka sainkin vastata syytöksiin kainalojutussa. Kerroin siinä, että Kotipizzan rojaltit ovat alan keskitasoa, ja että pyrimme kaikessa yhteistyössämme läpinäkyvyyteen ja avoimuuteen. Olemme esimerkiksi tehneet paljon työtä laskutuksen kehittämiseksi niin, että yrittäjät tietävät sentilleen mistä milloinkin maksavat.

Annoin eilen haastattelun myös Ilta-Sanomille Kotipizza-yrittäjien sopimuksista ja tuloista. Tänä aamuna aihetta jatkettiin vielä Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crewn haastattelussa.

Yrittäjien tilanteet ovat kovin erilaisia, joten yksittäiset rahasummat ovat epäolennaisia, mutta uskallan yhä väittää, että useimmat Kotipizza-yrittäjät ansaitsevat ravintola-alan keskitasoon verrattuna ihan mukavasti. Siitäkin huolimatta, että he maksavat varmasti kaikki asiaankuuluvat verot, vakuutukset ja muut velvoitteet. Olen käsitellyt ketjun ja yrittäjien suhdetta aikaisemminkin sekä tässä blogissa että M&M:n vierasblogissa.

Tietysti on yrittäjiä, jotka eivät ole onnistuneet. Se kuuluu yrittämiseen. On myös yrittäjiä, jotka syyttävät Kotipizzaa. Heidän kanssaan pyrimme keskustelemaan asioista ja ottamaan niistä opiksi.

Rukalla tuli kuitenkin taas kerran selväksi, että ehdoton valtaosa Kotipizza-yrittäjistä on tyytyväisiä asemaansa ja yhteistyöhön Kotipizza-ketjun kanssa.

Tässä asiassa ei kannata kuitenkaan kuunnella minua, vaan yrittäjiä.

Jos olet kiinnostunut Kotipizza-yrittäjien asemasta, paras tapa on kysyä siitä heiltä itseltään. Mene vaikka lähimpään Kotipizza-ravintolaan ja kysy paikan pitäjältä, mitä hänen elämäänsä ja työhönsä kuuluu – ja onko hän siihen tyytyväinen.

Luulen, että yllätyt positiivisesti.

Lähetä kommentti