Ruokaa, luonnollisesti

Safkatutka on nopeasti kasvanut merkittäväksi puhtaan ruuan tietolähteeksi ja erityisesti puhtaan ruuan puolestapuhujaksi. Viime viikolla julkaistiin Safkatutkan ensimmäinen kirja Opas ruokaviidakkoon, jossa kerrotaan monipuolisesti kasviksista, maitotuotteista ja lihasta sekä prosessoidun ruuan vaaroista.

On todella hienoa, että tällainen kirja on tehty ja että näitä asioita nostetaan esille. Ruokateollisuudessa tehdään paljon hyvää, mutta myös paljon vähemmän hyvää. Torjunta-aineet myrkyttävät kasviksia ja monia ruoka-aineita isoäiti ei enää edes tunnistaisi ruuaksi, koska ne ovat niin kaukana luonnollisesta. Mielestäni Safkatutkan tapa nostaa yksittäisiä tuotteita ja yksittäisiä yrityksiä varoittaviksi esimerkeiksi ”väärästä” ruuasta ei ehkä tunnu aina reilulta, mutta ainakin se tekee vaaroista ja uhista konkreettisia. Safkatutka verkossa kaipailee yrityksia mukaan keskusteluun, mihin toivoisi itsekin niiden lähtevän. Itse olen huomannut Safkatutkan facebook-sivujen keskusteluiden olevan palkitsevia ja tietoutta rikastavia.

Pelkkää pelotteluaua Safkatutkan kirja ei missään nimessä ole, vaan siinä on myös paljon hyödyllistä tietoa ja vinkkejä. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi, että suomalaiset syövät vuodessa enemmän tomaattia ja kurkkua kuin kaikkia juureksia yhteensä, mikä kertoo mielestäni kahdesta asiasta. Ensiksikin siitä, että salaattiin ei enää osata laittaa muuta kuin tomaattia ja kurkkua, joita saa kaupasta ympäri vuoden. Toiseksi siitä, että juureksia ei oikein enää osata syödä. Onneksi sesonkiajattelu on nostanut esimerkiksi maa-artisokan myyntiä viime aikoina. Samuli Karjula tekee huippuduunia Satokausikalenterilla.

Itse ostan aina vähintään kanamunat, banaanin ja omenat luomuna. Luomu onkin tavallaan helpoin tapa valita puhdasta ruokaa. Tämän vuoksi myös Kotipizza on sitoutunut edistämään suomalaista luomutuotantoa.

Onneksi Safkatutkan opas myös kertoo vinkkejä muihinkin vaihtoehtoihin. Eniten pidän käytännön vinkeistä, joilla voi helpottaa omaa kaupassakäyntiä.

 

Lähetä kommentti