Pizzamies Italiassa, osa 1

Tunsin polttavaa tarvetta päästä Pohjois-Italiaan kesken kiireisimmän tammikuun, vaikka samaan aikaan piti valmistella tilinpäätökset, kuitata kasoittain laskuja ja hoitaa kirjat kiinni viime vuodelta. Sain perusteltua itselleni että minua tarvitaan juuri nyt enemmän Modenassa, Parmassa ja Milanossa.

Olin koko loppuvuoden jutellut Hessun (Kotipizzan tuotekehityksen johtaja) kanssa pizzan muodoista, taikinasta sekä täytteistä. Halusimme lähteä tapaamaan tuttuja Parmaan ja Modenaan. Saavuimme sumuisena ja kylmänä päivänä Milanoon, josta ajoimme Reggio Emilian maakuntaan Modenaan.

Menimme tapaamaan Conserve della Nonnaa, koska halusin nähdä heidän tomaattinsa. Tomaatit on toki jo valmistettu elo-syyskuussa ja pakattu tynnyreihin. Heidän tomaattinsa tulevat Comacchion laaksoalueelta ja tuotteet valmistetaan 24 tunnin kuluessa siitä, kun tomaatit ovat lastattu autoon. Keskustelin heidän kanssaan ennen kaikkea luomutomaatin näkymistä tulevalle satokaudelle. Roma-lajiketta viljellään entistä enemmän Comacchion aluella. Palaamme asiaan Conserve della Nonnan kanssa lähempänä heinäkuun lopussa valmistuvaa uutta satoa. Italiassa valmistuu vuosittain noin 4 miljoonaa tonnia tomaattia, mistä 90 % menee teolliseen valmistukseen tomaattimurskaksi, passataksi, rusticaksi tai tomaattipyreeksi. Tärkeimmät viljelyalueet ovat Puglia, Emilia-Romagna sekä Campania.

Kun olimme saaneet tomaattiasiat selvitettyä lähdimme kohti Parmaa. Parmassa majoitus oli lähellä Piazza Garibaldia vanhassa Palazzossa, jotka ovat hemmetin varteenotettava vaihtoehto perushotelleiden tarjontaan. Olin odottanut jo Fiatissa istuessani illallista Vecchia Pugliasta saakka. Tiesin että Parmassa vaikuttaa pyhä kolminaisuus jota en voi vastustaa: parmankinkku, tortellinit sekä lambrusco.

Illallinen syötiin mahtavassa Gusto d´Oro-ravintolassa (Via B.go Salina ,3- 43100 Parma).
Ravintolaan tullessa sisään ei voi olla törmäämättä legendaariseen Berkel-lihaleikkukoneeseen, jolla siivutetaan parmankinkku, culatello, salamit ja mortadellat. Tuo viininpunainen ylväs mailman paras siivuttaja katsoi minua silmiin enkä saanut katsettani irti enää siitä koko iltana.

Berkelit ovat leikanneet lihaa jo vuodesta 1898, jolloin sen kehitti hollantilainen van Berkel. Jos kiinnostaa, oman Berkelin voi tilata myös kotiin.

Berkelit ovat leikanneet lihaa jo vuodesta 1898, jolloin sen kehitti hollantilainen van Berkel. Jos kiinnostaa, oman Berkelin voi tilata myös kotiin.

Lähetä kommentti