Katuruokaa!

Kesän aikana tuli taas todistettua, että musiikkifestivaaleilla ja erilaisissa kesätapahtumissa käyminen on nykyään aivan erilaista kuin parikymmentä vuotta sitten. Takavuosina monilla festareilla sai syödäkseen korkeintaan kärähtäneitä käristemakkaroita ja haaleaa pyttipannua, mutta nyt monissa tapahtumissa on tarjolla aivan huikea kattaus: tacoja, burgereita, falafelia, kebabia, voileipiä, salaatteja, tuoretta kalaa, tuoremakkaroita… you name it. Välillä ruokavaunujen tarjonta on niin houkuttelevaa, että musiikin kuuntelu melkein unohtuu.

Onneksi food truck -ilmiö elää lomien välilläkin. Helsingin ja monien muidenkin kaupunkien ruokakulttuuri on viime aikoina elävöitynyt kiitettävästi, kun ravintolat ovat tulleet kaduille ja erilaisia katuruokatapahtumia alkaa olla jo melkein joka kuukausi.

Helsinkiin on syntynyt viime aikoina monia tasokkaita ja kohtuuhintaisia Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ruokakulttuuria ja makumaailmaa edustavia paikkoja. Sama ilmiö on noussut esiin myös katuruokakulttuurissa.

Mikä sen loistavampaa. Laadukkaassa Lähi-idän ruoassa panostetaan tuoreisiin raaka-aineisiin, kasviksiin, mausteisiin sekä erityisesti yrtteihin. Samaa mauste- ja ruokafilosofiaa voi helposti soveltaa myös suomalaisille tutumpiin ruokiin, kuten esimerkiksi tässä libanonilaisittain maustetussa lammaspizzassa on tehty.

Itse asiassa moni Lähi-idän herkku maistuu sopivasti tutulta juuri sen vuoksi, että se perustuu aivan samoihin peruselementteihin kuin pizza: leipää, tomaattikastiketta, juustoa, yrttejä ja erilaisia täytteitä. Italialaiset ovat vain kehittäneet samasta perusideasta omat versionsa, muut Välimeren reunojen kulttuurit omansa.

Yhteistä herkuille on se, että ne ovat yksinkertaisia, helposti käsin syötäviä ja tuoreista ja aidoista raaka-aineista valmistettuina herkullisia. Ja sopivat siksi loistavasti katutapahtumissa tai musafestareilla syötäviksi.

Hyvin ne maistuvat kyllä fiinimissäkin puitteissa. Olen parhaillaan Restaseminaarissa Vanajanlinnassa, missä ravintola-alan terävin kärki kokoontuu kerran vuodessa.

Ensimmäisen illan kattaus oli jo huikea. Vanajanlinnan Chef de cuisine, Top Chef, Mika Jokelan keittiöstä nousi katuruokaa komeasti: pulled pork -burgereita, Chicken tamales, maissinyyttejä, maissi-paprika-mangosalsaa. Tietty myös hot dogeja ja coleslawta. Musertavan maukasta settiä.

Mika Jokela, Chef de cuisine, street foodin kimpussa.

Mika Jokela, Chef de cuisine, street foodin kimpussa.

Pizzakin voi olla katuruokaa – ja Kotipizza on ollut vuosien varrella aktiivisti mukana erilaisissa kesätapahtumissa. Kun tarjonta kasvaa ja kesäjuhlijoiden vaatimukset kasvavat, me pyrimme tietysti vastaamaan haasteeseen. Nyt olemme parhaillaan mukana Xbox Onen lanseerauskiertueella, jossa on mennyt parhaimmillaan 80 pizzasiivua kahdessa minuutissa rekasta ulos.

Olisiko ensi kesänä jo aika käynnistää Kotipizza Street Food Truck katuhenkisellä valikoimalla? Minulla on ainakin kuorma-autokortti fikassa. Festaritkin kiinnostavat aina.

Lähetä kommentti