Juustoa vai jotain sen tyyppistä?

Eilen Hesarissa kirjoitettiin että S-ryhmän Xtra Pizzaraasteen sisällöstä on vain puolet juustoa (50 %) ja loput juuston kaltaista kasvisrasvavalmistetta. Kaikki asiat, jossa mainitaan pizza, kiinnostavat minua. Tällaisia tuotteita tehdään sen vuoksi, että hinnoittelu saadaan vietyä alas ja jopa kyseenalaisesti markkinoidaan tuotetta pizzaraasteena, minkä moni kuluttaja varmasti käsittää todellakin juustoraasteena. Toki juustoksi sitä ei voi lain mukaan kutsua ja SOK:n laatupäällikkö kertoo artikkelissa että ”asiakashan sen päättää käykö tuote hänelle.” Minun mielestäni se vaan ei ole oikein, että tällaisia tuotteita edes tarjotaan asiakkaalle kaupassa tai ravintolassa.

Me olemme Kotipizzassa kehittäneet Fontal- ja Edam-juustojen sopivaa sekoitusta jo 27 vuotta. Vuosien aikana Valion juustomestarit ovat auttaneet meitä löytämään juuri oikean valmistusmenetelmän ja juustolaadut, saavuttaaksemme täydellisten paisto-ominaisuuksien sekä herkullisen maun yhdistelmän. Ei ole koskaan käynyt edes mielessä, että juustoon voisi sekoittaa kasvisrasvavalmisteita.

Juustomme valmistetaan Lapinlahdella ja Joensuussa 100-prosenttisesta kotimaisesta maidosta. Yhteen juustokiloon tarvitaan 10 litraa maitoa. Toimimme yhteistyössä 70 maitotilan kanssa Suomessa, jotka varmistavat maidon alkuperän ja oikean tuotantotavan ainoastaan Kotipizzalle. Ostamme maitoa 10 miljoonaa litraa vuodessa. Maito kerätään tiloilta joka toinen päivä. Lehmistä ja vasikoista kannattaa pitää huolta. Hyvinvoiva ja terve lehmä tuottaa korkealaatuista maitoa, josta tuottaja saa elantonsa.

Suomalaisella perhetilalla on keskimäärin 30 lypsylehmää. Lehmän tyypillinen päivä kuluu makoillessa: Lehmä makaa noin 12 tuntia vuorokaudesta, jonka aikana se nukkuu ja märehtii. 8 tuntia kuluu syömiseen ja pari tuntia lypsyyn. Lähes kaikki uudet navetat rakennetaan pihatoiksi, joissa lehmät voivat ”vapaa-aikanaan” käyskennellä vapaasti.

Me rohkaisemme tuotantoa koko ajan pihatto-navetoiden suuntaan, jotta pääsemme pois parsinavetoista, joissa lehmien liikkuvuus on rajoitetumpaa kuin pihatto-navetoissa. Suomessa on n. 40 % pihattoja ja niiden määrä on kasvussa, joten suuntaus on oikea.

Vastuullisuudessa on se hyvä puoli että näitä asioita voi vaatia ja keskustella suoraan tuottajien ja valmistajien kautta. Täältä löytyvät kaikki raaka-aineemme ja valmistajat.

Minä en halua myydä pizzantyyppisiä tuotteita, jotka on kuorrutettu juustontyyppisellä valmisteella.

Niin ja sitten vielä: kreikkalaistyyppinen juusto muuttuu meillä aidoksi kreikkalaiseksi Feta-juustoksi kesän aikana. Luomu Mozzarella di Bufalaa katsotaan saadaanko sitäkin. Ei kasveissa mitään vikaa ole, mutta juuston valmistuksessa kuuluu ammua.

Juoksin vielä varastolle ja otin valokuvan käyttämästämme juustopakkauksesta.

Kotipizza Juustoraaste

Kotipizza Juustoraaste

3 kommenttia artikkeliin “Juustoa vai jotain sen tyyppistä?

 1. Kotipizzassa ainakin tietää mitä saa. Näitä hiivatin munalla ja ties millä jatkettuja ns. pitsajuustoja
  tahtoo nykyään eksyä pitsan päälle miltei joka ravintelissa ja sen huomaa.

  Hinnat teillä on kyllä vähän yläkanttiin vaikka pitsat on ihan ylivertaisia.

 2. sami

  Tuossahan pakkauksessa lukee että tehty Vantaan Fazerin vieressä olevassa Valion tehtaassa (Fazerintie 2) eikä missään Lapinlahdella/Joensuussa.

  • Tommi Tervanen Kirjoittaja

   Tuotanto ja kypsyttäminen Lapinlahdella. Tuotteen raastaminen lopulliseen pakkaukseen Vaaralassa.

Lähetä kommentti