Heitä pomo voltti

Tiesitkö, että tänään vietetään Pomon päivää? Amerikasta lähtenyttä juhlaa on viime vuosina juurrutettu myös Suomeen, ja hyvä niin.

Kyse ei tietenkään ole siitä, että me pomot kaipaisimme juhlaliputusta tai hurraahuutoja. Meistä pidetään kyllä monin tavoin hyvää huolta. Päivän tarkoitus on pikemminkin herättää keskustelua pomouden olemuksesta ja ennen kaikkea siitä, millainen on hyvä pomo.

Minulla on ollut työurani aikana monenlaisia pomoja. Parhaiten mieleeni ovat jääneet ne pomot, joilta olen oppinut eniten. Näin jälkeen päin moni heistä muistuu mieleen vähintään yhtä paljon opettajana kuin esimiehenä. Sellainen pomo minäkin haluan olla.

Nordic Business Forumissa viime viikolla puhunut innovaatioguru Alex Osterwalder korosti esityksessään jatkuvasti yrityskulttuurin merkitystä. Luovuus ja innovaatiot kukoistavat vain sellaisissa yrityksissä ja organisaatioissa, joissa vallitsee luottamuksen kulttuuri. Innovaatiot edellyttävät kokeiluja – ja kokeiluja syntyy vain, jos ihmisillä on turvallinen olo ja lupa epäonnistua.

Samalla Osterwalder korosti kuitenkin myös sitä, ettei yrityskulttuuri synny itsestään, vaan sitä täytyy johtaa. Ja se on tietysti pomon tehtävä.

Toisin sanoen pomous on parhaimmillaan palveluammatti. Pomon tehtävä on näyttää suuntaa ja esimerkkiä – ja mennä sitten pois tieltä.

Lähetä kommentti