Frankkari fiilistelee

Paras tapa saada virtaa ja vauhtia päivään on ihmisistä inspiroituminen. Sain juuri tällaista inspiraatiota lauantaina lukiessani Hesarista jutun Musti ja Mirri -ketjun vetäjästä Mika Sutisesta.

Sutinen on uusinut Mustia ja Mirriä voimakkaasti ja kasvattanut siitä vauhdilla Pohjoismaiden suurimman lemmikkikauppaketjun. Samalla se on tietysti yksi Suomen menestyksekkäimmistä franchising-ketjuista. Jo 227 myymälää Suomessa ja Ruotsissa ja kohta lisää Norjassa.

On pakko ihailla sitä innostusta, jolla Sutinen uudistaa vanhaa ja kehittää samalla jatkuvasti uusia ideoita. Nyt hän suunnittelee Hesarin mukaan ”koirien Airbnb:tä”.

Sutinen selvästikin rakastaa työtään – ja saa saman intohimon tarttumaan toisiinkin: ”Tämä on ihmisille intohimoammatti. He rakastavat lemmikkejä paljon enemmän kuin tätä firmaa.”

Tammikuisessa Kotipizza Gamesissa kilpailtiin pizzanleipomisessa.

Tammikuisessa Kotipizza Gamesissa kilpailtiin pizzanleipomisessa.

Siksi olikin vähän yllättävää lukea samasta Hesarista Alf Rehnin kolumni, jossa hän suhtautuu tapojensa vastaisesti kriittisesti yrittämiseen ja yrittäjyyteen. Rehnin mukaan kun yrittäjyyttä tuputetaan Suomessa yleisratkaisuna niin työttömille kuin koululaisillekin, vaikka se ei sovi kaikille.

Tietenkään yrittäjyys ei sovi aivan kaikille. Mutta se sopii paljon useammalle kuin ymmärretään.

Jos Rehn olisi lukenut jutun Mika Sutisesta ennen kolumninsa kirjoittamista, hän olisi ehkä muistanut franchising-yrittämisen hyvät puolet.

Franchisingissa aidon yrittämisen fiilis ja intohimo saa tukea vahvan ketjun konseptista. Esimerkiksi Mustissa ja Mirrissä aloittava yrittäjä saa valmentajakseen Mika Sutisen tasoisen konkarin.

Aivan samanlaisia tarinoita löytyy tietysti myös meidän loistavista Kotipizza-yrittäjistämme. Franchising ja Kotipizza-konsepti ovat auttaneet heidät alkuun, mutta menestyksensä he ovat tehneet aivan itse. Ja siitä ei voi kuin inspiroitua.

Lähetä kommentti