Ei mitään yllätysmunia!

Vappuaattona toteutin pitkään mielessäni olleen tavoitteeni. Matkustin Ristilän kylään Risto Viidan luokse. Risto on yksi Suomessa toimivista luomukananmunan tuottajista.

Risto Viita, luomukana sylissään. Minä näytän lähinnä onnelliselta kanalta.

Risto Viita luomukana sylissään. Minä näytän lähinnä onnelliselta kanalta.

Tutkin pitkään mikä voisi olla sopiva tuotantotapa meille Kotipizzaan hankittavien kananmunien osalta. Aika pian selvisi, että ehdottomasti paras tapa on luomutuotanto. Luomukananmunien laatu on lyömätön, maku on suorastaan ylivoimainen, munan rakenne ja keltuaisen väri ovat tekijoitä, joita ei saada ilman luomutuotantoa syntymään. Täällä tuotetaan noin 1800 kappaletta luomukananmunia päivittäin.

Luomukanan olot ovat leppoisan mukavat. Kanalassa lämpötila on ympärivuotisesti noin kaksikymmentä astetta. Sisätiloissa luomukanoja saa olla kuusi per neliömetri. Kanat ruokitaan luomurehuilla ja ne pääsevät tepastelemaan ulos kesäaikaan joka päivä omalle laitumelleen. Laitumen ympäri kiertää aita, jolla estetään ketun ja mäyrän lähentely-yritykset. Nämä kauniit ruskeat kanat ovat Hy-Line Brown
-lajiketta ja Riston luona niitä on 2050 yksilöä. Viisi kukkoa mahtuu myös hyvin mukaan tähän porukkaan.

Kanalassa.

Kanalassa.

Risto on rakentanut todella hienon talvipuutarhan kanoille, jotta ne pääsevät ulos kanalasta talvisaikaan.

Kanat talvipuutarhassa.

Kanat talvipuutarhassa.

Suomessa luomun osuus kananmunista on vielä pieni, vain noin kolme prosenttia. Riston tilalta munat kuljetetaan Paneliaan Satamunan pakattavaksi, missä munat lajitellaan eri kokoihin sekä tarkastetaan läpivalaisulla. Sen jälkeen ne toimitetaan pikaisesti kaikkiin Kotipizzan ravintoloihin 6.5. alkaen.

Luomukananmunien läpivalaisua Satamunalla.

Luomukananmunien läpivalaisua Satamunalla.

Olen todella ylpeä Risto Viidan Ristilän kylässä luomukananmunien puolesta tekemästä työstä sekä erinomaisesta yhteistyökumppanistamme Satamunasta. Haaviston perhe on jo vuodesta 1906 asti tehnyt merkittävää työtä kanojen ja kananmunien parissa.

Luomu rules!

1 kommentti artikkeliin “Ei mitään yllätysmunia!

  1. Krebaajat

    Onpas siellä iloinen sininen munamies! 🙂

    t. me 😉

Lähetä kommentti