Eroon muovista

Yksittäisillä hetkillä voi olla ihmiseen valtava vaikutus. Olen kertonut usein, millaisen jäljen ensimmäinen nuorena miehenä tekemäni työmatka Filippiineille jätti minuun. Vierailtuani maailman suurimmalla kaatopaikalla Smokey Mountainilla olen ymmärtänyt, miten suuri vastuu sekä yrityksillä että tavallisilla kuluttajilla on ympäristöstä ja tästä planeetasta.

Koin aivan samanlaisen hetken talvilomallani Vietnamissa, kun näin Tyynessä valtameressä vellovia jätelauttoja. Kaikkein konkreettisimman iskun sain, kun löin sukeltaessani pääni vedessä velloneeseen muovipurkkiin.

Tiesin jo ennestään, millaista tuhoa muovijäte tekee, mutta vain teoriassa. Nyt tunnen sen ihollani.

Merten muoviongelmasta on kirjoitettu viime aikoina paljon ja muovijätteen vähentämiseksi on ryhdytty monenlaisiin toimiin. Niin kuin asiaan kuuluu, viranomaiset, järjestöt, yritykset ja yksityiset kansalaiset pyrkivät kaikki kantamaan vastuunsa.

Näitä täytteitä ei enää punnata, vaan ne mitataan rosterisella mittakupilla.

Kotipizzan tähän mennessä merkittävin toimi on ollut se, että ketju päätti viime vuonna luopua raaka-aineiden ”punnaamisesta” eli täytteiden mittaamisesta kertakäyttöisiin mitta-astioihin. Nyt raaka-aineet mitataan ruostumattomasta teräksestä valmistetulla mittakupilla, joten vuosittain jää syntymättä peräti 36 000 kiloa muovijätettä. Tänä vuonna olemme päättäneet myös luopua kokonaan muovikassien käyttämisestä ravintoloissa.

Tämä ei tietenkään riitä. Seuraavaksi meidän täytyy vähentää muovin käyttöä raaka-aineiden pakkauksissa. Myös työmme ravintoloiden kierrätyksen järjestämiseksi on vasta alussa, samoin taistelumme ruokahävikkiä vastaan. Molemmista on luvassa konkreettisia toimenpiteitä vielä tämän vuoden aikana.

Lähetä kommentti

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.