Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Kotipizza on ollut viime aikoina tavallistakin enemmän uutisissa. Eilen Kotipizza Group yhdistettiin Kauppalehdessä rahoitusmarkkinoiden toimintaa valvovaan Finanssivalvontaan.

Kauppalehden mielenkiinnon herätti se, että Kotipizza Groupin kurssi nousi eilen Helsingin pörssissä lähes 7 prosenttia, samalla kun pörssi notkahti muuten selvästi miinukselle. Kotipizza Group julkisti eilen alkuiltapäivästä myös tiedotteen, jossa kerrottiin Kotipizza-ketjun yltäneen joulukuussa lähes ennätykselliseen myyntiin.

Kotipizzan vertailukelpoinen (eli samaan ravintoloiden määrään perustuva) myynti kasvoi joulukuussa 14,2 prosenttia vuoden takaisesta. Kokonaismyynnin kasvuksi tiedotettiin ensin virheellisesti 15,2 prosenttia, mutta kun virhe huomattiin, kasvuprosentti korjattiin uudessa tiedotteessa 17,9 prosentiksi. Myyntimäärät olivat oikein jo ensimmäisellä kerralla, vain prosentti oli väärin.

Tällaisissa tapauksissa Finanssivalvonnan tarkoituksena on varmistaa, etteivät sisäpiiriin kuuluvat henkilöt ole käyttäneet sisäpiiritietoa hyväkseen esimerkiksi tekemällä kauppoja juuri ennen tiedon julkistamista ja hankkimalla siten itselleen laittomasti taloudellista hyötyä. Vaikka Kauppelehti otsikoi juttunsa räväkästi, kyseessä on rutiinitoimi. Markkinavalvoja Jaakko Eskola sanoo Kauppalehden jutussa, että ”säännönmukainen toimintatapa on, että kaupankäynti tällaisen tiedotteen alla katsotaan”. Kauppalehden otsikko siis antoi hieman harhaanjohtavan kuvan siitä, mistä todellisuudessa on kyse.

Minun tehtäväni ei ole kommentoida Kotipizza Groupin osakkeen arvon nousuja ja laskuja. On vain hyvä muistaa, että osakkeelle, jolla käydään kauppaa suhteellisen pieniä määriä, ovat tyypillisiä kurssin prosentuaalisesti voimakkaatkin liikkeet. Kotipizza Group on vielä toistaiseksi tällainen epälikvidi osake. Juuri ennen eilistä nousua osakkeen arvo putosi tiistaina vielä voimakkaammin.

Minun tiedossani ei ole mitään sellaisia sisäpiiritoimia, joilla kukaan olisi hankkinut itselleen laitonta hyötyä.

On tietysti vähän harmi, ettei tutkimattomuudesta uutisoida lainkaan yhtä näyttävästi kuin mahdollisesta tutkimisesta. Siksi monelle jää vain mieleen se, että Kotipizza Groupin osakkeilla käytyjä kauppoja tutkitaan.

Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin positiivisesta asiasta. Siitä, että Kotipizzasta ollaan nyt kiinnostuneempia kuin koskaan.

Kauppa käy ravintoloissa ja talousmedia seuraa tekemisiämme paljon tarkemmin kuin aikaisemmin. Vauhtia riittää – ja välillä myös näitä vaarallisilta näyttäviä tilanteita.

Lähetä kommentti