Tärkeimmät ruokatrendit 2017

Listasin edellisen kerran ruokatrendejä loppuvuodesta 2015. Kovin paljon vuodessa ei ole asiat ehtineet muuttua, vaan samat asiat ovat edelleen nousussa tai jo valtavirtaa. Esimerkiksi vastuullisesti tuotettua ruokaa ei voi pitää pelkästään trendinä, vaan se alkaa useimmilla olla jo vaatimus.

Mitkä sitten ovat tämän vuoden kuumimmat jutut?

Fleksaus eli miksi kasvisruokailu jatkaa suosiotaan

Kasvisruuan suosio on viime vuosina noussut aivan uudelle tasolle. Oikeastaan kasvisruokailusta on tullut uusi normaali. Suosiota selittää osin se, että kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavien määrä on kasvussa, mutta enimmäkseen se, että joustavan kasvisruokailun suosio kasvaa. Fleksaus tai fleksitarismi tarkoittaa käytännössä sekasyöntiä, jossa kasvisruokailua lisätään, mutta ei rajoiteta ruokavaliota täysin lihattomaksi.

Mikään uusi juttu fleksaus ei tietenkään ole, mutta kun aikaisemmin ajateltiin kasvisruokailijoiden syövän silloin tällöin lihaa, puhutaan nyt päinvastaisesta. Yhä useampi sekasyöjä on lisännyt tai lisäämässä kasvisruokien määrää.

Fleksaus on jopa merkittävämpi asia kuin tiukan kasvisruokavalion noudattaminen. Kun isompi joukko kasvattaa kasvisten määrää ruokavaliossaan, on sillä enemmän hyviä eettisiä ja ympäristövaikutuksia. Valikoiman monipuolistuminen esimerkiksi proteiinipitoisilla ruoka-aineilla vain edesauttavat kasvisruokailun suosiota.

Digitaalisuus

Digitalisaatio on jo mullistanut fast casual -bisneksen Yhdysvalloissa sekä tilausten, kotiinkuljetuksen että markkinoinnin ja viestinnän suhteen. Sama tulee lähivuosina tapahtumaan myös Suomessa ja me haluamme olla yksi muutoksen edelläkävijöistä. Tilaaminen mobiilisovellusten kautta kehittyy valtavasti. Kuka olisi arvannut pari vuotta sitten, miten helppoa mobiilitilaaminen onkaan?

Varaudumme tähän kehittämällä Kotipizzan verkkokauppaa, mobiilisovellusta ja läsnäoloa kaikissa relevanteissa digitaalisissa kanavissa. Samalla pidämme silmällä kaikkia alalla tapahtuvia muutoksia. Testasimme esimerkiksi pizzojen lennokkikuljetusta ensimmäisen kerran jo viime talvena, vaikkei se heti ihan putkeen mennytkään.

Pizza

Uskallan sanoa, että nyt eletään pizzan kulta-aikaa. Teimme pari vuotta sitten Kotipizzassa mittavan konseptiuudistuksen, koska halusimme keskittyä puhtaisiin ja vastuullisesti tuotettuihin raaka-aineisiin viihtyisässä ravintolaympäristössä. Konseptiuudistus on tuottanut tulosta ja myyntimme kasvavat kuukaudesta toiseen. Tavoitamme myös nyt ihan uusia kohderyhmiä kuin aikaisemmin, mutta mikä tärkeintä, nykyiset asiakkaamme käyvät pizzalla useammin.

Toinen esimerkki pizzan menestyksestä on Domino’s-ketjun nousu. Vielä 2010-luvun alussa ketju oli väsähtänyt ja myynnit pysyttelivät samoissa lukemissa. Sittemmin Domino’s on noussut maailman toiseksi suurimmaksi pizzaketjuksi ja osakekurssi on ponkaissut kasvuun.

Muutoksessa Domino’s keskittyi paitsi ydinbisnekseensä pizzaan myös kuljetukseen, mikä toimitusjohtaja Patrick Doylen mukaan on ennen kaikkea teknologiaa. Digitaalisuus oli siis yksi avaintekijöistä Domino’sin uuteen tulemiseen. Myös brändiä ja tuotetta kehitettiin ja parannettiin vastaamaan paremmin kuluttajien mieltymyksiä. On uskomattoman tärkeää kuunnella asiakasta, koska silloin oppii omasta tuotteestaan aina jotain uutta.

Rento yhdessä syöminen

Tiukkojen ruokavalioiden noudattaminen on pikkuhiljaa väistymässä. Ruokailuun ja ruokavalioiden noudattamiseen palaa rentous, vaikka monet noudattavatkin erikoisruokavalioita edelleen. Tästä kertoo esimerkiksi juuri yllä mainitsemani fleksaus eli halu lisätä kasvisruokaa, mutta ei kuitenkaan siirtyä kokonaan kasvissyöjäksi.

Syömisen sosiaalisuus jatkuu ja etenkin yhdessä syöminen nousee trendiksi tänä vuonna. Se on myös yksi Suomen juhlavuoden teemoista (http://syodaanyhdessa.fi/). Syöminen ei ole vain polttoainetta, vaan parhaimmillaan sillä on vaikutuksia sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.

Kotipizza on mukana Syödään yhdessä -teemavuodessa. Pizza on myös yksi ehdokkaista Suomen kansallisruuaksi ja juuri nyt tammikuun teemaruoka. Ja niin kuuluukin olla, onhan pizza rentoa ruokaa, joka kuuluu jaettavaksi.

1 kommentti artikkeliin “Tärkeimmät ruokatrendit 2017

  1. Minna Nissinen

    Minulle sopivat trendit 🙂 Vielä kun saisimme fleksauksesta sellaisen muodon jossa annoksen pääroolissa on kasvisruoka, mutta se täydentyy tai oikeastaan ”maustuu” liha/kana/kala -raaka-aineella. Voisi siirtyä useamman vuosikymmenen kasviksilla käynytkin fleksaajaksi. Ja tilaisi ateriansa sujuvasti chatbotin kanssa keskustellen.

Lähetä kommentti