Suomalainen ruoka on Kotipizzalle tärkeä asia

Verkossa on herännyt tänään keskustelua Maaseudun Tulevaisuuden artikkelista, joka käsittelee pikaruoka-alan raaka-aineiden kotimaisuusastetta.

Uutisointi on saanut ikävän ja mielestäni virheellisenkin sävyn, sillä juttua on lainattu useissa paikoissa virheellisesti väittämällä, ettei Kotipizza olisi vastannut kysymyksiin raaka-aineiden kotimaisuudesta.

Risto Viita, luomukana sylissään. Minä näytän lähinnä onnelliselta kanalta.

Risto Viita, luomukana sylissään. Minä näytän lähinnä onnelliselta kanalta.

Laadukas suomalainen ruoka on meille tärkeä asia. Olemme sitoutuneet pitämään tuotteidemme kotimaisuusasteen yli 50 prosentissa ja raportoimaan kaiken käyttämämme ruuan alkuperän Tulemme pitämään tästä kiinni jatkossakin.

Alla ovat Maaseudun Tulevaisuudelta saamamme kysymykset sekä niihin antamamme vastaukset.

1. Myymänne ruuan kotimaisuusaste? Prosentteina kaikesta ruuasta (juomat eivät ole mukana)?

Vuonna 2014 suomalaisten tavarantoimittajien osuus ostojen arvosta oli 58 prosenttia, muiden EU-maiden toimittajien 38 prosenttia ja EU:n ulkopuolisten neljä prosenttia.

2. Suosituin tuote ja sen kotimaisuusaste?

Kotipizzan suosituin pizza on Perfetta eli omavalintainen neljän täytteen pizza. Sen kotimaisuusaste hieman vaihtelee täytteistä riippuen, mutta yleensä kotimaisuusaste on yli 50 ja usein jopa 70 prosenttia.

3. Löytyykö valikoimasta puhtaasti kotimainen tuote (tai ainakin liki)?

Tuotteiden kotimaisuusaste vaihtelee hieman riippuen täytteistä ja myöskin vuodenajasta. Korkein kotimaisuusaste on lihaisissa pizzoisssa.

4. Kaiken lihan kotimaisuusaste ja hankintamaat (isoin ja 2. isoin)?

Valtaosa Kotipizzan käyttämästä lihasta on kotimaista. Kotipizzan kebab-liha, kinkkulastu, salami, pepperoni sekä beef’n’roast -jauheliha tulevat Saarioiselta Suomesta. Kotipizzan jauhelihakastike valmistetaan kotimaisesta jauhelihasta Saarioisten tehtaalla Virossa. Kastikkeessa käytettävä jauheliha on luomua. Pekoni tulee Hollannista ja kananpoika Brasiliasta. Ylivoimaisesti käytetyin lihatuote kinkkulastu ja se on siis kotimainen. Tällä hetkellä toiseksi käytetyin on kebab-liha, niin ikään kotimainen tuote.

5. Vihannesten kotimaisuusaste ja hankintamaat (isoin ja 2. isoin)?

Kotipizzan vihannekset tulevat sesongin mukaan Suomesta ja muista maista. Jäävuorisalaatti tulee sesonkiaikaan Suomesta, muulloin Espanjasta, Hollannista ja Saksasta, rucola Italiasta ja Ruotsista. Tuore herkkusieni tulee Suomesta ja Hollannista. Paprika tulee Hollannista, kirsikkatomaatti Espanjasta. Punasipuli on kotimaista suurimman osan vuodesta. Leikattu jäävuorisalaatti on selvästi käytetyin vihannestuote ja se on kotimaista aina kesäisin. Toiseksi käytetyin vihannestuote punasipuli on kotimaista suurimman osan aikaa vuodesta.

6. Viljatuotteiden kotimaisuusaste ja hankintamaat (isoin ja 2. isoin)?

Kotipizzan leivontaan käytettävä vehnäjauho on sataprosenttisesti kotimaista. Pizzapohjat tulevat tällä hetkellä Hollannista.

7.  Ravintoloiden lukumäärä Suomessa?

269 tällä hetkellä.

8. Myydyn ruuan määrä 2014?

7 miljoonaa pizzaa.

9. Tavoitteenne kotimaisuusasteen osalta tulevaisuudessa?

Olemme sitoutuneet Sitoumus2050-hankkeen kestävän kehityksen sitoumuksessamme (http://sitoumus2050.fi/fi/sitoumus/teemme-maailmasta-paremman-ja-herkullisemman-pizza-kerrallaan) painottamaan ostoissamme kotimaisia raaka-aineita ja elintarvikkeita ja pitämään suomalaisten tuotteiden osuuden vähintään 50 prosentissa. Samalla olemme sitoutuneet esimerkiksi lisäämään luomutuotteiden määrää valikoimissamme sekä tekemään yhteistyötä elintarvikealan ja viranomaisten kanssa luomutuotteiden saatavuuden edistämiseksi.

Tämä on tärkeää, sillä suomalaisten luomutuotteiden saatavuuden on parannuttava, jotta voimme nostaa luomutuotteiden osuutta ja pitää samalla kiinni korkeasta kotimaisuusasteesta. On tärkeää muistaa, että erilaiset vastuullisuuteen liittyvät tavoitteet ja sitoumukset ovat näin sidoksissa toisiinsa, ja että niistä kiinni pitäminen edellyttää pitkäjänteistä työtä.

13.7. saimme meilitse jatkokysymyksen:

Hei! Jatkokysymyksenä tuli mieleen, että miksi pizzapohjat tuodaan Hollannista? Koska pizza on teidän päätuotteenne, eikö se tarkoita, että viljatuotteista ulkomailta tulee valtaosa (mikä olisi kuvaava prosenttiluku?).

Vastasimme kysymykseen 14.7. näin:

Pizzapohjat tuodaan Hollannista, koska kyseessä on erikoistuote, joka vaatii erikoisosaamista ja erityisesti pizzapohjien valmistukseen suunnitellut tuotantotilat. Kotipizzan pizzapohja ei ole standardituote, vaan yli 20 vuoden tuotekehityksen tulos pieniä valmistuksen yksityiskohtia myöten.

Tuotteen valmistaminen on äärimmäisen herkkää työtä ja vaatii erikoisosaamisen lisäksi myös todella tarkkaa ja huolellisesti valvottua prosessia. Ainoastaan tällä tavalla syntyy Kotipizzan leipomiseen vaadittava raaka-aine.

Viljatuotteiden kotimaisuusastetta on vaikea laskea tarkasti. Kotipizzan pizzapohjissa käytetään raaka-aineena myös suomalaisia erikoisjauhoja ja myös pizzan leivonnassa käytetään kotimaista vehnäsirotetta. Valtaosa viljatuotteista tulee kuitenkin tällä hetkellä ulkomailta. Kotimaisuusaste on karkeasti arvioiden noin 25 prosenttia.

7 kommenttia artikkeliin “Suomalainen ruoka on Kotipizzalle tärkeä asia

  1. Katja Lamminen

    Hei! Olen jutun kirjoittanut toimittaja. Lähetin samaan osoitteeseen 13.7. vielä uuden täsmentävän kysymyksen: ”Ai niin, sekin vielä unohtui varmistaa, että mikä on kaikkien raaka-aineiden kotimaisuusprosentti. Onko se tuo liki 60 % vai päteekö se vain tavarantoimittajiin?”
    Tähän en enää saanut vastausta (ja kyllä, sähköpostiosoite oli oikein).
    Mielestäni tavarantoimittajien suomalaisuus ei kerro riittävästi raaka-aineiden kotimaisuudesta.

    Yst. terveisin
    Katja Lamminen

    • Tommi Tervanen Kirjoittaja

      Meidän olisi pitänyt vastata, että 58 prosenttia ruuastamme on suomalaista. Yksityiskohtaisempaa vastausta emme voi antaa paljastamatta tuotteisiin liittyviä liikesalaisuuksia.

    • Eli jos yhteen lisäkysymykseen ei vastata niin voi kirjoittaa lehteen että kysymyksiin ei ole vastattu ollenkaan?!? Outoa…

  2. minde

    Olisipa kaikki ruokapaikat yhtä avoimia sen suhteen, mistä raaka-aineet tulevat. Kummallista, että yhden putiikin kimppuun hyökätään ja vielä sellaisen, joka kuitenkin käyttää kotimaisiakin raaka-aineita. Toimittajalta unohtui kysyä pitsoissa käytettävistä juustoista. Olisiko se paljastanut liikaa kotimaisuutta ja vienyt pohjaa jutun äänensävyltä?

  3. Pingback: Vastuullisuus on riskienhallintaa ei hyväntekeväisyyttä | Proinno Design Oy

  4. Tommi Tervanen Kirjoittaja

    Kiitos erinomaisesta lukuvinkistä. Olen 100-prosenttisesti samaa mieltä siitä, että vastuullisen liiketoiminnan täytyy lähteä aivan bisneksen perusteista.

  5. Ruoan ja ruoka-aineiden kotimaisuus on Suomessa arvostettu asia. Kaikesta Suomessa syotavasta ruoasta noin 80 prosenttia on valmistettu Suomessa, ja taman ruoan raaka-aineista noin 80 prosenttia on kotimaista alkuperaa.

Lähetä kommentti