Siellä missä ananas kasvaa

Kotipizzan mainoksessa julistettiin vähän aikaa sitten, että ”käytämme kotimaista ananasta heti kun sitä saa”. Muutama päivä sitten Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson kohautti kertomalla haastattelussa haluavansa kieltää ananaksen pizzatäytteenä laittomana, mistä internetkansa tietenkin kimmastui.

Meidän ei onneksi tarvitse tehdä tällaista valintaa ainakaan vastuullisuuden tai maun vuoksi.

Nykyään ananas tulee Indonesiasta, ja voin taata, että se on huippulaadukasta. Tämä tuli selväksi taas marraskuussa, kun vierailimme Kotipizzan Yrittäjäosuuskunnan hallituksen kanssa Great Giant Pineapplen plantaaseilla ja tehtaalla Lampungissa, Indonesiassa. Samalla matkalla käynnistimme myös yhteistyömme Plan Internationalin kanssa.

Olen ennenkin kirjoittanut Great Giant Pineapplen edistyksellisyydestä ja siitä, että se on maailman johtava vastuullisen ananaksen tuottaja. Parin kuukauden takainen vierailu sai minut ja yrittäjämme entistäkin vakuuttuneemmiksi siitä, miten esimerkillinen yritys Great Giant Pineapple on.

Ensinnäkin Great Giant Pineapple huolehtii ympäristöstään. Pelloilla harjoitetaan vuoroviljelyä ja kemiallisten lannoitteiden käyttöä vähennetään jatkuvasti. Ananaksista ei heitetä hukkaan grammaakaan, vaan esimerkiksi jauhetuista kuorista ja latvoista tehdään ravinnerikasta lietettä, joka levitetään pelloille satokausien välissä.

Great Giant Pineapplen ananassäilyketehtaalla tehokkuus ja laatu ovat samalla tasolla. Olen vierailut vuosien varrella kymmenillä eri ruokatehtailla ympäri maailman, enkä ole ikinä nähnyt yhtä tehokasta operaatiota – enkä yhtä tiukkoja hygieniasääntöjä.

Mutta jos Great Giant Pineapple huolehtii tuotteistaan ja ympäristöstään hienosti, niin ihmisistä se huolehtii jos mahdollista vieläkin paremmin. Yli 10 000 työntekijää ja heidän perheensä asuvat plantaasien ja tehtaiden ympäristöön rakennetuissa siisteissä ja rauhallisissa kylissä. Eri uskontokuntien temppelit ovat sulassa sovussa toistensa vieressä ja ala- ja yläasteet kattavassa koulussa opiskelee elämäniloa pursuavia, hyvinvoivia lapsia ja nuoria.

Kävimme vierailemassa jopa kylän päiväkodissa, jossa saimme liikuttavan lämpimän vastaanoton taaperoilta, jotka olivat juuri heränneet päikkäreiltään herttaisissa pikku ananasasuissaan!

Siinä ”kotimaisesta ananaksesta” kertovassa mainoksessa oli tietysti kyse vitsistä. Toivottavasti ilmastonmuutos ei etene niin, että lupaus tulisi ikinä ajankohtaiseksi. Siihen asti olemme ylpeitä saadessamme käyttää maailman parasta ja vastuullisinta ananasta Indonesiasta!

Lähetä kommentti