Pizzamies YK:ssa

Maailmassa on paikkoja, joissa käydessä tuntee itsensä pieneksi. YK:n päämaja on yksi niistä.

En päässyt New Yorkin matkalla tapaamaan Paavia, Obamaa tai Putinia, mutta minulla oli tilaisuus osallistua lauantaina YK:n kestävän kehityksen huippukokouksen Global Goals -tapahtumaan, jossa maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen esitteli täydelle salille Suomessa kehitettyä Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta.

12079294_10153215388123367_8843434163918289836_n

Yhteiskuntasitoumus eli Sitoumus2050 on siis juuri se ohjelma, jossa Kotipizzakin on ollut mukana alusta lähtien, ensimmäisenä ravintola-alan toimijana ja ensimmäisenä franchising-ketjuna. Sitoumus on ollut meille konkreettinen, päätöksiä ohjaava työkalu. Esimerkiksi sitoutumisemme ruuan kotimaisuusasteen ylläpitoon oli meille tärkeä kompassi silloin, kun päätimme siirtyä käyttämään pelkästään suomalaista lihaa.

Mikä huikeinta, myös virallinen Suomi on huomannut työmme. Minut oli kutsuttu mukaan maanantaina Suomen YK-lähettilään residenssissä järjestettyyn tilaisuuteen, jossa Sitoumus2050-ohjelmaa esiteltiin kansainväliselle yleisölle. Muina puhujina oli edustajia yritysvastuun suomalaisista ja kansainvälisistä edelläkävijöistä Finnairista, Nesteestä, Fortumista ja Metsä Groupista. Kovaan seuraan pääseminen oli opettavaista ja tietysti myös imartelevaa. Erityisen hienoa oli päästä esittelemään vastuullisuusohjelmaamme ministeri Lenita Toivakan läsnäollessa.

Ei hävetä yhtään sanoa, että moinen kunnianosoitus nosti isoltakin mieheltä tipan silmään. Annoin tietysti kaikkeni kertoessani siitä, miten pyrimme tekemään maailmasta paremman paikan pizza kerrallaan.

Oli mahtavaa huomata, että aihe kiinnosti aidosti amerikkalaisia ja muita kansainvälisiä vieraita. Ei voi kun toivoa, että Sitoumus2050 saa maailmalla ansaitsemansa huomion, ja että suomalaisen mallin mukaista vastuullisuustyötä ryhdytään toteuttamaan ympäri maailman.

Kuva: Amcham Finland

Kuva: Amcham Finland

Näin puolitoista vuorokautta myöhemmin sitoutumiseni kestävän kehityksen globaaleihin tavoitteisiin ja Sitoumus2050-ohjelmaan sekä niiden edistämiseen on entistä lujempi. Vierailu YK:ssa muistutti ennen kaikkea siitä, kuinka tärkeää on pysyä nöyränä.

Meidän oikeutemme ja velvollisuutemme on jakaa kokemuksiamme vastuullisesta liiketoiminnasta niin, että organisaatiot ja yritykset muissa maissa voivat ottaa mallia onnistumisistamme ja oppia virheistämme. Samalla meillä on velvollisuus pitää korvat auki ja kuunnella kokemuksia maailmalta ja ottaa oppia niistä.

Totuus on kuitenkin se, että vastuullinen liiketoiminta on pitkä matka ja mekin olemme vasta sen alussa. Eteenpäin päästään vain yhdessä.

Lähetä kommentti