Pizzamies Las Vegasissa, osa 1

Se, mitä Vegasissa tapahtuu, ei jää Vegasiin, vaan se todellakin kerrotaan täällä.

PizzaExpo on maailman suurin pizza-alan tapahtuma. Las Vegasiin kokoontuvat pääsääntöisesti Yhdysvaltojen merkittävimmät tekijät, mutta myös kansainväliset pizzatoimijat. Ohjelmassa on paljon erilaista aktiviteettia, kilpailuja, luentoja sekä tavarantoimittajien tapaamisia.

Kilpailijoiden osalta tavoitelluin pytty on ”Best of the best” World Champion Master Pizza Maker. Tähän olisi mahtavaa kaivertaa jokin päivä suomalaisen pizzaiolon nimi.

Best of the Best.

Best of the Best.

Meidän oma poikamme Esa Tirkkonen – Kotipizza-yrittäjä Kotkasta – osallistui Pizza World Games -kilpailuihin nopeimman pizzan leivonnassa. Tulos oli huikean hyvä: 5 taikinapohjaa leivottiin aikaan 55 sekuntia. Voittajan tulos oli 34 sekuntia. Esa on nyt maailman viidenneksi nopein pizzantekijä. Hienoa!

Esa, Kotipizza Kotka ja Karhula. Maailman viidenneksi nopein!

Esa, Kotipizza Kotka ja Karhula. Maailman viidenneksi nopein!

Iltapäivän koulutussessioissa minua kuumotti erityisesti kaksi asiaa: Napolean style pizza school with Tony Gemignani ja Detroit-style pizza with Jeff Smokevitch.

Tony on 11-kertainen pizzamestari, joka on voittanut lähes kaiken mistä pizzan alalla voi kilpailla. Tämän lisäksi hänellä on seitsemän ravintolaa Yhdysvaltojen länsirannikolla ja hän kirjoittaa kirjoja solkenaan pizzasta. Supertähti minun maailmassani.

Tony Gemignani, living pizza legend.

Tony Gemignani, living pizza legend.

Tonyn aiheena tänään oli napolilaisen pizzan valmistus. Jäin seuraamaan kuinka valmistuu myös Margherita Extra, johon tulee mozzarella di Bufala, kirsikkatomaatit, basilika, San Felice- tai Caputo-jauhoja, merisuolaa ja extra virgin -oliiviöljyä. Paistetaan puu-uunissa 900 Fahrenheit-asteessa eli vajaassa 500 celsiuksessa 80-90 sekuntia.

Sain Tonylta käsiini myös huippusalaisen napolilaisen taikinapohjan valmistusreseptin. Uskallankohan julkaista täällä blogissani? Uskallan.

Caputo Neapolitan Dough.

Caputo Neapolitan Dough.

Jeff Smokevitch, Brown Dog Pizzeria, Coloradon Telluridesta, paljasti meille Detroit-tyylisen pizzan valmistuksen.

Detroit-style pizza by Jeff Smokevitch

Detroit-style pizza by Jeff Smokevitch

Detroit-tyylinen pizza syntyi 1940-luvun puolivälissä, kun asevoimat palasivat toisesta maailmansodasta takaisin kotiin ja ikävöivät eurooppalaisia ruokia. Detroitilaiset baarinomistajat alkoivat valmistaa italialaisia ruokalajeja ja näin myös syntyi Detroitin pizza, jonka pohjana on paksu kantikas sisilialainen taikina. Pizza nimittäin paistetaan teräspannuvuokia käyttäen.

Teräspannuvuokia täytetään.

Teräspannuvuokia täytetään.

Taikinan tekeminen on pizzan onnistumisen kannalta kriittisin vaihe. Onnistuessaan siitä tulee kevyt ja ilmava, rapeutta löytyy reunoista ja pohjista vaikka muille jakaa. Taikinaan täytyy saada korkea kosteusprosentti.

Täytteenä on useimmiten perinteisessä linjastossa pepperoni, mutta rohkeimmat kokeilevat paljon muitakin vaihtoehtoja. Juustossa käytetään useimmiten mozzarella-blendejä. Pizzan reunat karamellisoituvat upeasti tässä tyylilajissa. Nyt tiedän että Detroitista tulee MC5-bändin lisäksi ihan hemmetin mahtavaa pizzaa. Kick out the jams!

Lähetä kommentti