Pizzaguyn ennustukset vuodelle 2015

Tähän aikaa vuodesta ennustetaan lujasti seuraavaa vuotta budjettien teon yhteydessä ainakin tuottojen ja kulujen osalta.

Suomessa ennustetaan virallisten tutkimuslaitosten osalta myös vahvasti ensi vuoden näkymiä. Toimialan syvintä ennustamista johtaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut Ry MaRa, joka julkaisi ravintolaruokailun trenditutkimuksen viime viikolla.

”Ostovoimasta ja kotimarkkinoiden elinvoimasta pitäisi pitää parempaa huolta”, toteaa MaRan ekonomisti Jouni Vihmo. Täysin samaa mieltä. Ruotsissa kasvu on ollut +4 %, kun Suomessa on vajottu -2,1 %:n lukemiin.

Moni vielä kuvittelee että taantuma erityisesti suosii pikaruoka-alan toimijoita. No ei suosi enää. Suomalaiset käyvät ravintoloissa aiempaa vähemmän.

Pikaruoka-alan kasvu tänä vuonna jää alle 2 %:n. Kun huomioidaan hinnankorotukset, itse asiassa pikaruuan volyymi on miinusmerkkinen.

Kierrän jatkuvasti ympäri maailmaa havainnoimassa uusia ruokatrendejä. Samaan aikaan minua kiinnostavat myös erilaiset konseptoinnit, olivatpa ne raaka-ainelähtöisiä, asiakaspalvelukokemuksia tai digitaalisia ratkaisuja. Seuraavat suosikkini perustuvat pitkälti havaintoihini markkinoilta.

Taqueriat. Meksikolainen street food. Perinteinen texmex-kulttuuri kuolee alta ja uusi meksikolainen street food ottaa sen paikan ensi vuoden aikana.

123rf

Köpikseen matkailijoiden kannattaa väijyä ensi vuonna avattavaa Hija de Sanchez -taqueriaa, joiden takaa löytyvät Rene Redzepi (kahden Michelin-tähden huippuravintolasta Nomasta) ja Rosio Sanchez (Noman Pastry chef).

Pehmikset. Jäätelön myynnissä tullaan näkemään vielä uusien pehmismakujen huikea kehitys sekä niiden loputon viimeistely eri makuisilla kastikkeilla sekä pähkinöillä, rakeilla, suklaalla jne.

Pizzat. Ravintolaruokailun trenditutkimuksessa pizzaa syödään 7 %:n osuudella kaikista ravintola-annoksista. Pizza on ottanut kiinni hampurilaisia, joilla on 9 %:n osuus kaikista ravintola-annoksista. Pizzojen suosiota kasvattaa tuoreuden ja visuaalisuuden lisääminen (erilaiset uudet tuoreet täytteet sekä kastikkeet). Puu-uuneja tullaan lämmittämään entistä enemmän.

Perinteisessä ruokaravintolatrendissä uskon espanjalaisen keittiön nousuun. Puhtaat raaka-aineet, lähituotanto ja luomu ovat edelleen nousussa.

Reipasta asiakaspalveluasennetta on helppo ennustaa joka vuodelle. Siihen kun lisätään elämyksellinen asiakaskokemus, ollaan parhaiden joukossa myös ensi vuonna.

Seurataan näitä miten toteutuvat ensi vuonna, kiitos blogin lukijoille tästä vuodesta!

Ensi vuodesta parempi ja herkullisempi blogi kerrallaan.

Tommi

Lähetä kommentti