Oikein ja hyvää bisnestä

Torstaina ja perjantaina järjestetty Nordic Business Forum on huikea tapahtuma täynnä inspiroivia puhujia, kiinnostavia kohtaamisia ja juuri sellaista tekemisen energiaa, jota Suomi kaipaa. Maailmanluokan seminaari sisälsi paljon kohokohtia, mutta kaikkein suurimmasta niistä vastasi mielestäni Simon Sinek.

Sinekin kirja Start With Why on vaikuttanut paljon ajatteluuni ja sitä on käytetty oppaana Kotipizzan missiota muotoiltaessa. Niin kuin Sinek sanoo, kaikki yritykset tietävät, mitä ne tekevät, jotkut tietävät myös miten ne tekevät sen mitä tekevät, mutta vain harva firma tietää miksi se tekee mitä se tekee.

Me Kotipizzassa tiedämme. Meidän missiomme on tehdä maailmasta parempi paikka pizza kerrallaan.

Nordic Business Forumissa Sinek puhui samasta aiheesta ennen kaikkea johtajuuden näkökulmasta. Henkilökunnankin täytyy tietää mitä, miten ja miksi se tekee mitä se tekee. Johtajan tehtävänä on pukea tekemisen tarkoitus selkeään ja kaikkien ymmärrettävään muotoon.

Olenkin tehnyt parhaani Kotipizzan mission viestimisessä kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Julistin missiotamme julkisesti viimeksi viime maanantaina Suomen YK-suurlähettilään residenssissä järjestetyssä tilaisuudessa. Osana YK:n kestävän kehityksen huippukokousta järjestetyssä tilaisuudessa esiteltiin Suomessa kehitettyä Sitoumus2050-ohjelmaa kansainväliselle yleisölle

Vaikka vastaanotto Amerikassa oli positiivinen, täällä kotona Niina Mäki arvostelee Kepa ry:n sivuilla tapahtumaa.

Mäki kirjoittaa, että ”ministeri Toivakka tuntuu hahmottelevan Suomen kehitysyhteistyölle linjaa, jossa yritykset toteuttavat kestävää kehitystä kehitysyhteistyövaroin ja vapaaehtoiseen yhteiskuntavastuuseen sitoutumalla.” Hän lohkaisee myös, että “Kotipizza on varmasti asiantuntija eräänlaisessa nälän vastaisessa työssä. Silti minun on vaikea nähdä, miten sen toiminnan tukeminen kehitysyhteistyövaroin auttaisi köyhyyden tai eriarvoisuuden vähenemistä kehitysmaissa.”

Vastaan kritiikkiin Kotipizzan puolesta. Ensinnäkään sitoutumisemme yritysvastuuseen ei varsinaisesti liity kehitysyhteistyöhön, vaikka tuemmekin tavarantoimittajiemme vastuullisuushankkeita kehittyvissä maissa.

Ja ennen kaikkea: minä ja muut tilaisuudessa esiintyneet suomalaisyritysten edustajat olimme New Yorkissa puhtaasti Sitoumus2050-hankkeen asialla. Sitoumus2050 on konkreettinen työkalu, jota yritykset voivat hyödyntää vastuullisuuden periaatteiden tuomisessa päivittäiseen liiketoimintaan.

Uskon, että Suomessa kehitetty malli toimii myös maailmalla, joten haluamme olla omalta osaltamme mukana sen edistämisessä. Kotipizza oli paikalla sataprosenttisesti omalla kustannuksellaan.

Kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen ja vastuulliseen liiketoimintaan sitoutuneiden yritysten vastakkainasettelu on aivan turhaa. Kyse ei ole nollasummapelistä.

Järjestöjen ja yritysten tavoitteet ovat paljolti erilaisia, mutta joissakin kohdissa ne sivuavat toisiaan. Mikä sen hienompaa, jos voimme tukea järjestöjen tärkeää työtä omalla toiminnallamme tai edistämällä muiden yritysten mahdollisuuksia tehdä omasta liiketoiminnastaan entistä vastuullisempaa?

Palataanpa vielä kerran Simon Sinekin kysymykseen: miksi? Miksi me puhumme vastuullisuudesta ja maailman parantamisesta?

Siksi että vastuullisuus on paitsi oikein myös hyvää bisnestä. Uskomme, että menestymme toimimalla vastuullisesti asiakkaitamme, yrittäjiämme, henkilökuntaamme ja ympäröivää maailmaa kohtaan.

Harva asiakas himoitsee vastuullisista raaka-aineista paistettua pizzaa – mutta tieto vastuullisuudesta lisää monen asiakkaan tyytyväisyyttä ja rakentaa asiakasuskollisuutta. Sitoutuminen vastuullisiin raaka-aineisiin, vaikkapa vastuullisesti pyydettyihin kala- ja äyriäistuotteisiin, on puolestaan hyvää bisnestä siksi, että on myös meidän etumme, että tuotteita on saatavilla myös ensi vuonna ja sitä seuraavana.

Totta kai vastuullisuus liittyy liiketoimintaamme myös maineen kautta. Pörssiyrityksenä meille on olennaista, että jatkuvasti useammat sijoittajat kiinnittävät päätöksissään huomiota yritysten maineeseen ja vastuullisuusohjelmiin, minkä olemme itsekin käytännössä todenneet.

Haluamme toimia vastuullisesti myös itsemme vuoksi. Siksi, että uskomme pienillä askelilla tekevämme maailmaa paremmaksi. Emme missään nimessä ole täydellisiä emmekä valmiita, mutta teemme parhaamme muuttaaksemme niitä asioita, joita voimme muuttaa. Pizza kerrallaan.

Lähetä kommentti