Nella Kuosmanen: Minusta tuli päivän ajaksi Pizzagirl

Kuva: Aaro Keipi / Plan International Suomi

Ihmiset ovat mahtavia. Osa heistä on onnekkaita ja heillä on mahdollisuus sekä loistava, tukeva pohja oman elämänsä rakentamiselle siten, että tämä kyseinen mahtavuus nousee esiin ja pääsee kukkimaan. Osalle heistä ei suoda sitä onnea, vaan heidän äänensä tukahdutetaan ja heidät suljetaan ulkopuolelle. Globaalilla tasolla tyttöjen ääni on kuin pieni kuiskaus. Tämä pieni, hento ääni on saatava muutettua yhtä voimakkaaksi kuin poikien ja miesten ääni – silloin maailmasta tulee parempi paikka kaikille.

Keskiviikkona 11.10. vietettiin kansainvälistä tyttöjenpäivää. Siinä juhlistettiin tyttöjen ja naisten voimaa ja tuotiin esille heihin kohdistuvaa epätasa-arvoa ja vääryyksiä. Mikään maa ei ole saavuttanut täydellistä tasa-arvoa, ei edes Suomi. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on enemmän, työmaailmassa naisia ei välttämättä kuunnella aina niin tarkasti kuin miehiä eikä palkkojen taso ole tasaisesti jakautunut.

Nuoriin kohdistuu valtava paine, yhteiskunnan luomat stereotypiat ja odotukset esimerkiksi ammatinvalinnoissa. Yhteiskunnan viesti nuorelle uravalintaansa tekevälle pojalle on: ”valitse IT-ala tai joku maskuliininen virka, ei sinusta kosmetologia voi koskaan tulla.” Taloudessa ja politiikassa valta on keskittynyt miehille. 23 % maailman kansanedustajista on naisia ja Suomessakin pörssiyhtiöiden johtajista vain seitsemän.

Suomessa on kieltämättä todella korkeat elinolot ja hyvät mahdollisuudet loistaa. Tarkasteltaessa tyttöjen asemaa ja epätasa-arvoa globaalisti, tilanne synkkenee ja paljon. Omaa ikäluokkaani kuuluvat ja jopa nuoremmat tytöt joutuvat naimisiin ilman, että heiltä olisi koskaan kysytty: Käykö tämä sinulle? Haluatko itse tätä? Mitkä ovat SINUN unelmasi? Peruskouluikäiset tytöt saavat lapsia, heihin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen hyväksikäyttö on raakaa ja brutaalia, ja tietyissä maissa on edelleenkin käytössä naisten sukupuolielinten silpominen.

Naisilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämään, vaan pahimmissa tapauksissa heidät pidetään ovien takana lukittuina koko elämänsä ajan. Tällainen saa minut todella kiitolliseksi omasta elämästäni, perheestäni ja mahdollisuudestani.

Tytöillä sekä pojilla kuuluisi olla oikeus päättää omasta elämästään. Oikeus unelmiin ja oikeus omaan kehoon. Oikeus saada olla lapsi. Oikeus osallistua omaan elämäänsä koskevaan päätöksentekoon. Minä haluan murtaa käsitykset, mitä pojan tai tytön kuuluisi olla ja mitä hänen kuuluisi tehdä.

Girls Takeover valtasi Kotipizzan

YK:n kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi Plan International järjesti 60 eri maassa Girls Takeoverin, jossa 600 eri tyttöä astui päivän ajaksi erilaisten poliittisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Me Suomessa valtasimme Plan lastenhallituksen voimin 13 eri johtajapaikkaa. Joku valtasi Pääministerin, toinen taas Supercellin, joku Ylen. Minun tehtävänäni oli astua Kotipizza Groupin toimitusjohtajan Tommi Tervasen suuriin, mutta mielenkiintoisiin saappaisiin.

Päivä alkoi tutustumalla Kotipizzan johdon jäseniin ja kuunnellen Tommia hänen kertoessaan Kotipizzan strategiaa ja arvoja kahvikupin äärellä. Oli mielenkiintoista oppia yrityksen missiosta ja kestävän kehityksen toteutuksesta. Sain myös näkökulmia ja kertomuksia omasta työstä eri osa-alueiden ammattilaisilta markkinoinnista, viestinnästä, tuoteturvallisuudesta ja raaka-aineiden hankinnasta.

Aamupäivä vierähti nopeasti, minkä jälkeen lähdimme metrolla Ruoholahteen lounaalle Kotipizzan tyyliin paikallisen Kotipizza-yrittäjän ravintolaan. Paikalla meitä odotti ystävällinen asiakaspalvelu, Keski-Uusimaan toimittaja sekä menestysnainen Tuulia, ravintolan omistaja. Tuulia jakoi omia näkemyksiä tasa-arvosta ja sen toteutumisesta yrityksen sisällä, sekä kertoi omasta taustastaan ja unelmistaan minun ikäisenäni.

Vetämäni johtokunnan kokous alkoi kello 12. Kokouksessa nostin esiin tärkeitä, minulle sydäntäni lähellä olevia aiheita, kuten kestävän kehityksen ja tasa-arvon. Kokous kesti melkein kaksi tuntia pidempään kuin normaalisti, mikä kertookin runsaasta keskustelusta ja asianmäärästä. Pääsin päättämään monista asioista ja tuomaan oman näkökulmani esille. Esimerkiksi uuden ravintolan avaaminen Tampereelle, juomastrategia ja Nenäpäivään osallistuminen olivat päätöslistallani.

Tutustuttuani päivän ajan pörssiyrityksen toimintaan, huomasin Kotipizzassa tasa-arvon ja kestävän kehityksen toteutuvan pitkälti jo todella hyvin. Naisten mielipiteet otetaan huomioon yrityksessä ja työntekijöitä kohdellaan yksilöinä, eikä sukupuolina. Raaka-aineiden alkuperämaissa työntekijöiden olot ja oikeudet otetaan huomioon. 35 prosenttia Kotipizzan yrittäjistä on naisia. Totesimme johtokunnan kokouksessa, että kun puhuimme yrityksen sisäisestä tasa-arvosta, ei miesvaltaisuus tarkoita välttämättä epätasa-arvoa, vaan yksilöiden osaamista ja taitoa.

Megatrendien ja ruokailmiöiden seuraaja Kotipizza on edelläkävijä kestävässä kehityksessä. Yli puolet yrityksen käyttämistä raaka-aineista on kotimaisia, roskiin heitetty ruoka on harkittua ja harvinaista, ja yrityksen tuotteissa sekä ravintoloissa otetaan ympäristö ja ilmastonmuutos huomioon. Kotipizza on lisännyt kasvisruoan valikoimaa, kuten härkistä. Nostan hattua Kotipizzalle, sillä he käyttävät puhtaita, kestäviä raaka-aineita sekä pitävät ruokahävikin minimaalisena. Muut yritykset voisivat hyvin ottaa mallia tästä.

Päiväni toimitusjohtajana oli pähkinänkuoressa aivan käsittämättömän laaja ja monipuolinen, mutta mikä tärkeintä, se oli hauskaa. Parasta päivässäni oli erilaisiin ihmisiin tutustuminen. Oli mahtavaa ja inspiroivaa nähdä, kuinka innokkaasti ja palavasti työhön suhtaudutaan. Kaiken lisäksi pakko on sanoa, että Kotipizzan väki on aivan upeaa porukkaa ja kaikilla on selkeä visio sekä mahtava luonne.

Opin valtavasti eri asioita esimerkiksi franchising-yrityksen toiminnasta ja sen yrittäjien tehtävästä, strategiasta, tuoteturvallisuudesta, viestinnästä sekä kestävästä kehityksestä. Ihmiset ovat avain Kotipizzan menestykseen. Työntekijöiden rakkaus ja intohimo tekemäänsä työhön näkyy. Kuten Tommi minulle sanoi: ”Tärkeintä on, että rakastaa sitä, mitä tekee”. Yrittäjät ovat menestyksen mahdollistajia, mutta asiakkaat ovat myös hyvin tärkeitä. He ovat yksi menestyksen kulmakivistä ja asiakaspalautteen avulla toimintaa kehitetään entistä paremmaksi.

Me kaikki olemme yksilöitä, emme sukupuolia.

Lähetä kommentti