Mitä Pomo piilossa opetti johtamisesta?

Pari viikkoa sitten alkoi Suomen versio Pomo piilossa -tv-ohjelmasta, jossa yhdeksän eri yrityksen johtaja pukee päälleen valeasun ja sulautuu työntekijöiden joukkoon. Kotipizza-jakso näytettiin ensimmäistä kertaa eilen.

Oma peitetarinani Pomo piilossa -jaksossa oli esittää Jakea eri rooleissa.

Jake oli työllistettävä työnhakija harjoittelussa. Lisäksi toimin mysteerishoppaajana, asiakaspalvelukonsulttina ja maatalousharjoittelijana.

Pomo venyy moneen eri rooliin. Niin se on oikeassakin työelämässä.

Kävin kolmessa Kotipizza-ravintolassa ja vierailulla maitotilalla Lapinlahdella. Kati Rusasen ravintolassa Hyvinkäällä olin harjoittelija-Jake, Niklas Merkellin ravintolassa Helsingin Munkkiniemessä asiakaspalvelukonsultti-Jake ja Rahman ”Neetu” Rahmanzadahin ravintolassa Espoon Entressessä mysteerishoppaaja-Jake.

Kuva: Nelonen Kirsi Lonka

Kuva: Nelonen Kirsi Lonka

Päiväni Kotipizzoissa koostui erilaisista tehtävistä, kuten raaka-aineiden preppauksesta, katastrofaaliseen kassajärjestelmään tutustumisesta sekä maatilalla traktorilla ajomisesta ja vasikan opettamisesta juomaan.

Kuva: Nelonen Kirsi Lonka

Kuva: Nelonen Kirsi Lonka

Kuva: Nelonen Tuomo Pesonen

Kuva: Nelonen Tuomo Pesonen

Kun aloitin vuonna 2012 Kotipizzan toimitusjohtaja, kiersin noin sata ravintolaa ja tutustuin yrittäjiin. Viime vuosina ketju on kuitenkin kehittynyt valtavasti ja olemme saaneet joukkoomme paljon uusia yrittäjiä. Olemme muun muassa pari viime vuotta tehneet mittavan konseptiuudistuksen ja listautuneet pörssiin. Tunsin, että saan rehellisimmän palautteen kaikista muutoksista ja ketjun asioista lähtemällä valeasussa kentälle ja pääsemällä itse työntämään kädet saveen – tai siis jauhoon. Halusin nähdä todelliset ongelmat ja löytää niihin ratkaisut.

Osallistuminen Pomo piilossa -ohjelmaan oli opettava kokemus monessakin mielessä. Esimerkiksi uusimassamme kassajärjestelmässämme on ollut lukuisia ongelmia, joista on ollut paljon puhetta ja joista olen puhunut myös yrittäjien kanssa. Ongelmien todellisen tilan tajusin kuitenkin vasta kun itse käytin kassajärjestelmää ravintolassa. Ilokseni voin todeta, että ongelmiin on nyt puututtu ja ne pyritään korjaamaan mahdollisimman pian.

Päätimme myös johtoryhmässä, että jalkaudumme useammin ravintoloihin töihin. Itse aloitan urakkani Rovaniemellä tämän viikon perjantaina Vesku ja Sirpa Säkkisen Kotipizzassa.

Yrityksen menestymiselle on ratkaisevaa, että ylimmässä johdossa asti ymmärretään mitä kentällä tehdään ja mitä henkilöstö tarvitsee päästääkseen parhaimpiin suorituksiin. Henkilöstöä kannattaa myös kuunnella ihan omana itsenään.

Tärkeimpänä oivalluksena ymmärsin, ettei yritystä voi johtaa täysillä ennen kuin on itse ollut johdettavana. On upeaa luotsata työtään rakastavaa ja itsenäistä yrittäjäjoukkoamme.

Kuva: Nelonen

Kuva: Nelonen

2 kommenttia artikkeliin “Mitä Pomo piilossa opetti johtamisesta?

  1. Konsepti ei toimi Suomessa ihan niin ”hienosti” kuten on nähty tv:ssa. Mutta ongelmat ovat samat. Jos tämä kehittää liiketoimintaa oikeasti, niin loistava juttu. Ongelmat sinällään ovat kuten johtamisessa aina, johtamis- tai hallintajärjestelmä(käytännönläheinen) kehittäisi näissäkin tapauksissa
    toimintaa. Osaako johto hyödyntää?

    • Tommi Tervanen Kirjoittaja

      Kiitos kommentistasi Jp. Olet aivan oikeassa siinä, että myös franchising-ketjun johtamisessa tarvitaan järjestelmiä. Kehitämme asiaa jatkuvasti ja juuri nyt esimerkiksi olemme uusimassa välineitä ja järjestelmiä, joilla viestimme ketjun yrittäjien kanssa.

Lähetä kommentti