Fast casual on kaikkea muuta kuin roskaruokaa

Kansainvälisessä ravintolabisneksessä on jo pitkään puhuttu paljon fast casual -ilmiöstä ja sen suosiosta. Fast casual tarkoittaa nopeita ja rentoja ravintoloita, joissa perheet voivat syödä kohtuuhinnalla maukasta ja laadukasta ruokaa.

Loistava esimerkki menestyneestä fast casual -ravintolasta on usein hehkuttamani Chipotle Mexican Grill. Chipotle on myös osoitus siitä, että fast casual on kaikkea muuta kuin teollista roskaruokaa. Päinvastoin: Chipotle on panostanut esimerkillisesti ruuan laatuun, aitouteen ja vastuullisuuteen.

Ei ole mikään salaisuus, että Chipotle on monessa mielessä myös Kotipizzan esikuva vastuullisuusasioista puhuttaessa. Ja oikeastaan monessa muussakin asiassa.

Uskon, että fast casual tekee vahvasti tuloaan myös Suomeen. Uskon, että suomalaisetkin haluavat pystyä syömään kympillä herkullisen aterian, josta jää hyvä omatunto.

Kotipizza on Suomen suurin fast casual -ketju. Eikä se takuulla jää viimeiseksi.

Fast casualin maihinnousua hidastaa oikeastaan vain yksi asia: ilmaisu ”fast casual.” Englanninkielinen termi ei istu luontevasti suomalaiseen suuhun eikä sille ole oikein keksitty sopivaa suomenkielistäkään vastinetta.

”Fast” tarkoittaa tietysti nopeaa ja ”casual” epämuodollista, mutta nopeasta epämuodollisesta ruuasta puhuminen ei tee ilmiölle oikeutta. Mitä muuta fast casual voisi olla? Rentoruokaa? Reilua ruokaa?

Kuka auttaa ja keksii fast casualille osuvan suomenkielisen nimen?

2 kommenttia artikkeliin “Fast casual on kaikkea muuta kuin roskaruokaa

  1. Laatupurtava, nopsaruoka, jne.

    Onko Kotipizza laajentamassa valikoimaansa tämän fast casualin myötä esim. täytettyihin patonkeihin, jotka ovat hyvä esimerkki lajin ruoasta?

Lähetä kommentti