Ananaksen perässä Indonesiaan!

Tämä paikka on yksi suosikkoipaikoistani maailmassa: Lampung, Sumatran saarella Indonesiassa.

Meidän ananastehtaamme sijaitsee keskellä rehevää viidakkoa, jonne matkustetaan Jakartasta ensin lentokoneella Lampungiin, jonka jälkeen jeepillä kohti viljelyksiä. Todellinen viidakkoseikkailu!

Tie plantaaseille, Bandar Lampung, Indonesia

Tie plantaaseille, Bandar Lampung, Indonesia

Lähetin Anssin Foodstockista matkaan tällä kertaa tsekkaamaan uuden sadon ananakset. Ananakset ostetaan pääsääntöisesti kerran vuodessa sadon valmistuttua Indonesiassa.

Great Giant Pineapple työllistää 10 000 ihmistä ja viljelypinta-alaa on yli 30 000 hehtaaria. Me Kotipizzassa olemme ylpeitä tästä aasialaisesta helmestämme, joka on toiminut ananastoimittajanamme jo toistakymmentä vuotta.

”Anssi, miksi Great Giant on valittu Kotipizzan ananastoimittajaksi?”

“Tähän on syynä tavarantoimittajan onnistuminen ananaksen tasaisen laadun tuottamisessa ja erityisesti Great Giantin asenne vastuullisuuteen ja ympäristöasioihin. Great Giantin kaltaiset yhteistyökumppanit todella auttavat Kotipizzaa missiossaan tehdä maailmasta parempi paikka pizza kerrallaan.”

Plantation manager Mr Ketut, Export manger Mr Yos ja Mr Anssi

Plantation manager Mr. Ketut, Export manger Mr. Yos ja Mr. Anssi ananasten äärellä.

Ennen viljelyä Kotipizza-ananaksen kasvualusta kynnetään käyttäen tähän tarkoitukseen suunniteltua erikoisauraa. Tämän jälkeen ananastaimet istutetaan ja ensimmäinen sadonkorjuu on 18 kuukautta istuttamisen jälkeen. Viljellystä ananaksesta saadaan kaksi satoa, toinen sadonkorjuu on kuusi kuukautta ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen.

Tuoretta ananasta suoraan pellosta!

Tuoretta ananasta suoraan pellosta!

Ananaksen korjausta pellolta

Ananaksen korjausta pellolta.

Sadonkorjuuta seuraa ananasten siirto pellolta tehtaaseen muutamassa tunnissa, jossa ananakset pestään, lajitellaan, kuoritaan, leikataan ja säilötään. Kotipizza-ananas on pakattu ja säilötty omassa mehussaan, ilman lisättyä sokeria.

GGP:lla on lukuisia laatujärjestelmiä, joiden prosesseja seurataan tarkasti. Sertifioinnit takaavat muun muassa tehokkaat prosessit, elintarviketurvallisuuden, ympäristöystävällisyyden sekä sosiaalisen vastuun asiat.

Tehtaalla lajitellaan ananaksia

Tehtaalla lajitellaan ananaksia.

GGP:lla nämä asiat eivät ole vain sertifikaatteja, vaan taustalla on aito välittäminen asioista, laadusta, työntekijöistä sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista. Great Giant Pineapple on rakennuttanut alueelleen muun muassa koulun ja päiväkodin työntekijöiden lapsille. Alueelta löytyy myös lääkärikeskus, joka on työntekijöiden käytössä veloituksetta.

Sosiaalisen vastuun sertifikaatti

Sosiaalisen vastuun sertifikaatti

Ympäristöasioihin Great Giant Pineapple suhtautuu samaan tapaan kuin vastuuasioihin: suurella intohimolla. Vuonna 2011 yritys on sitoutunut muun muassa vähentämään fossiilienergian käyttöä 30 % ja kemiallisten lannoitteiden käyttöä 40 % seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Ananakset laivataan Bandar Lampungin satamasta feeder-yhteydellä Kaakkois-Aasian isompiin satamiin Singaporeen ja Port Klangiin, josta ne tulevat Eurooppaan Rotterdamiin ja edelleen Helsingin satamaan. Matka kestää reilun kuukauden.

Terima kasih, Anssi & Great Giantin jengi!

Lähetä kommentti